2019 | Háttér Társaság

2019

Borgos Anna

Háttér-díj: Borgos Anna, pszichológus és irodalomtörténész

A Háttér Társaság alapító tagja, az induló egyesület leszbikus csoportjának egyik meghatározó alakja. Nemcsak aktivistaként, hanem pszichológusként és irodalomtörténészként is segíti a hazai LMBTQI-szervezetek és közösségek munkáját. Tudományos és ismeretterjesztő előadások, cikkek és kötetek szerzője és szerkesztője.

1998-ban végzett az ELTE BTK-n pszichológia szakon, 1999-ben pedig a Közép-európai Egyetemen, a Gender and Culture Programban. A Pécsi Tudományegyetem Elméleti Pszichoanalízis doktori programján szerzett doktori fokozatot 2005-ben. 2015-ben tanácsadó szakpszichológus diplomát is szerzett az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán.

Az LMBT aktivizmushoz már egyetemi évei alatt kapcsolódott, 1996-ban a Labrisz újság egyik szerkesztője is volt. 1999-ben részt vett a Labrisz Leszbikus Egyesület megalapításában, amelynek a mai napig aktív tagja.

A 2000-es évektől az MTA Pszichológiai Kutatóintézet munkatársa. A Thalassa, majd az Imágó Budapest pszichoanalitikus folyóirat szerkesztője, 2016-tól főszerkesztője. Más folyóiratok (Café Bábel, Journal of Lesbian Studies) szerkesztője is volt. 2008-tól a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanára, de tanított a Károlin, valamint az ELTE-n is.

Fő kutatási területei a huszadik század eleji értelmiségi nők életműve és a szexuális kisebbségek története. Első önálló könyve, a Portrék a Másikról 2007-ben jelent meg. 2011-ben Szilágyi Judittal közös monográfiát publikált: Nőírók és írónők. Irodalmi és női szerepek a Nyugatban címmel. 2013-ban adták ki Nemek között. Nőtörténet, szexualitástörténet című, a korábbi években megjelent tanulmányait egybegyűjtő kötetét, melyben egyebek mellett olyan témákat érintett, mint Gertrude Stein rendhagyó önéletrajza, Vay Sándor/Sarolta alakja, a bifóbia vagy a kétanyás családok. Legutóbbi könyve, Holnaplányok. Nők a pszichoanalízis budapesti iskolájában címmel 2018-ban jelent meg. Ő volt továbbá a leszbikus életútinterjúkat tartalmazó Eltitkolt évek egyik szerkesztője is.

2012 óta az LMBT Történeti Hónap egyik szervezője, s ennek keretében is tart előadásokat. Idén a Labrisz és az ELTE LGBTK költészetnapi rendezvényének egyik szervezője is volt.

Témák