2022 | Háttér Társaság

2022

Pál Márton // Fotó: HVG, Reviczky Zsolt

A Leöwey Klára Gimnáziumban tanult, majd a Pécsi Tudományegyetemen folytatta a tanulmányait. Különböző multinacionális cégeknél dolgozott, mint az Unilever vagy a L’Oreal. Lehetne még folytatni a szakmai előmenetel bemutatását, de térjünk át arra az alulról jövő kezdeményezésre,

A 2014-ben alapított Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik szervezőjéről van szó, aki 2019 környékén kapcsolódott be az azonos nemű szülőket magába foglaló csoport szervezésébe. Legtöbben azonban az #acsaládazcsalád mozgalom egyik elindítójaként ismerik őt. Az elmúlt évben párjával együtt, akivel 2019 óta közösen nevelik a kisfiukat, rengeteget tett a szivárványcsaládok láthatóságáért, azért, hogy az azonos nemű párok gyermekvállalása mint téma a magyar közbeszéd része legyen, egyben hogy maguk az érintettek is öntudatosabbá váljanak.

Még a kampány elindulása előtt szerepeltek a Tabukról tabuk nélkül című tévésorozat első és második szériájában is. Párjával együtt rengeteg interjút adtak, főként, miután a homofób kormányzati retorika felerősödött, megváltoztatták az örökbefogadás szabályait, valamint közeledett a homofób és transzfób népszavazás. Szerepeltek a Háttér Társaság szivárványcsaládokkal foglalkozó kisfilmjében is, melyet rengetegen néztek meg a közösségi oldalakon. 2021 szeptemberében az is nagy feltűnést keltett, hogy egy heteroszexuális és egy leszbikus párral együtt, az egyik vezető női havilap három alternatív címlapja közól az egyiken szerepeltek.

A tavalyi gyereknapra ugyanis megjelentették az első szivárványcsaládos mesekönyvet. A Micsoda család! két rövid történetet tartalmazó lapozó, benne egy reggeli és egy esti mesével. Egyszerű, hétköznapi rutinokat bemutató történetekről van szó, amelyek azonban egy-egy olyan családban játszódnak, ahol – mintegy mellékesen – azonos nemű szülők nevelik a gyermeket. Ezzel pedig a magyarországi szivárványcsaládoknak is lett saját mesekönyvük.

Témák