2023 | Háttér Társaság

2023

2023

Idei díjazottunk Székesfehérváron született, majd a Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön nőtt fel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanult politológiát, a Bölcsészettudományi Karon pedig orosz-lengyel szakos diplomát szerzett. Tanult a Minszki Állami Nyelvészeti Egyetemen is, jelenleg pedig a Széchenyi István Egyetem joghallgatója.

Régóta aktív tagja a hazai LMBTQ-közéletnek. 2011-es indulása óta a Humen LMBTQ Magazin egyik aktív szerzője, számtalan online és print cikk kötődik a nevéhez, ideértve olyan eredeti tartalmakat és interjúkat is, amik a hazai LMBTQ-közösség kiemelkedő vagy éppen alulreprezentált, kevéssé látható rétegeit, témáit mutatják be. A 2012-es Eurogames nemzetközi LMBTQ sportrendezvény egyik főszervezőjeként és protokollfőnökeként fontos szerepe volt a rendezvény budapesti megvalósításában.

2013-ban az MSZP LMBTQ-tagozatának alapítója és első vezetője volt, 2013 és 2015 között pedig az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) elnökségi tagjaként is tevékenykedett. Az IBM Hungarynél öt éven át vezette az LMBTQ csoportot, a BlackRock Hungarynél pedig idén március óta az LMBTQ közösség társvezetője. Mindemellett más multinacionális cégek meghívottjaként is rendszeresen tart előadásokat és vesz részt beszélgetéseken arról, hogyan lehet ilyen szervezett közösség létrehozásával biztonságosabbá, befogadóvá tenni egy munkahelyet.

Díjazottunk a hazai HIV-aktivizmus területén is szerepet vállal. Alapításától kezdve önkéntese a Háttér Társaság HIV személyes segítő szolgálatának, melyet tavaly óta koordinátorként vezet, s rendszeresen segít a szervezethez fordulóknak. 2021 decemberében a Zshowtime YouTube-csatornán személyes hangvételű interjút adott saját történetéről, ezzel nagy mértékben járult hozzá a HIV-státusszal kapcsolatos nyilvános diskurzus normalizálásához, a státuszhoz kapcsolódó stigmák leépítéséhez. A Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország által koordinált, több civil szervezet közreműködésével 2022–ben zajlott, Fontos a két X című népszavazási kampánynak nagyszüleivel együtt egyik arca volt.

Gratulálok a 2023-os Háttér-díjasnak: Waliduda Dánielnek.

Témák