LMBT Történeti Hónap | Háttér Társaság

LMBT Történeti Hónap

LMBT Történeti Hónap

2013 februárjában a Labrisz Leszbikus Egyesülettel közösen koordináltuk az első magyar LMBT Történeti Hónapot, amelybe tizenöt más szervezet kapcsolódott be különböző programok szervezésével. A kulturális rendezvénysorozatot a hagyományteremtés szándékával indítottuk útjára, a tervek szerint minden év februárjában kerül majd megrendezésre.

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű (LMBT) Történeti Hónap Európa-szerte azért jön létre évről évre februárban, hogy segítse az LMBT emberek életének, kultúrájának megismerését és a történelem (újra)felfedezését. 2013 februárjában Magyarország művészeti, kulturális, társadalmi események sorozatával csatlakozik a kezdeményezéshez. A rendezvény izgalmas kulturális esemény, tanulási lehetőség, egyszersmind az LMBT esély- és jogegyenlőségért folytatott küzdelem eszköze. Arra hívja fel a figyelmet, hogy az LMBT emberek és csoportok mindig is részei voltak a történelemnek, gazdag kultúrát alkottak, amely azonban gyakran láthatatlan maradt.

Az LMBT Történeti Hónapot a Labrisz Leszbikus Egyesület (Magyarország első és eddig egyetlen leszbikus szervezete) és a Háttér Társaság a Melegekért (Magyarország ma létező legrégebbi LMBT szervezete) szervezi. A két egyesület felhívására közel tíz magyar LMBT szervezet és toivábbi nem LMBT szervezetek csatlakoztak a programsorozathoz. Fontosnak tartjuk, hogy saját célközönségünkön túl a többségi társadalom érdeklődését is felkeltsük. Ezért több neves hazai és nemzetközi előadót, szakértőt, hírességet is bevontunk a rendezvénybe, és a legkülönbözőbb műfajú programokat ajánljuk: előadások, beszélgetések, filmvetítések, könyvbemutató, bulik, városnéző túra, játék, flashmob. Az eseménysorozat jó lehetőség arra, hogy gondolkodjunk a magyar LMBT történelemről és kultúráról, és megtaláljuk azokat a történeteket, amiket leginkább el szeretnénk mondani.

Az LMBT Történeti Hónap blogja a www.lmbthonap.blog.hu címen érhető el.

Témák