Bleeding Love: leszbikus és transz nők elleni erőszak | Háttér Társaság

Bleeding Love: leszbikus és transz nők elleni erőszak

Bleeding Love

2015 februárja és 2016 januárja között a Háttér Társaság a Brescai Egyetemmel, valamint hét európai LMBTQI szervezettel (az Avvocatura per i Diritti LGBT, a Zagreb Pride, a bolgár Bilitis Alapítvány, a litván LGL, az ILGA Portugal, a brit Broken Rainbow, a belgiumi Cavaria) együttműködésben “Bleeding Love”: Tudatosságnövelés a leszbikus és transz nőket érő családon belüli és randierőszak kapcsán az Európai Unióban címmel valósított meg kutatási és tudatosságnövelő projektet.     

A projekt célja az volt, hogy egy nemzetközi összehasonlító kutatás keretében feltárja a vizsgált országokban a leszbikus kapcsolatban élő és transz nők elleni párkapcsolati erőszak formáit, okait, valamint azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel megelőzhető a bántalmazás, és minderre felhívja az érintettek és a szélesebb társadalom figyelmét. Esettanulmányok, kutatási jelentések, információs füzetek, videokampány, blog- és Twitter-bejegyzések, fotókiállítás és nemzetközi konferencia segítették az erőszak láthatóvá tételét és leküzdését. 

A projektet az Európai Bizottság Jogérvényesülés programja támogatta a Daphne III program (a gyermekek, fiatalok és nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem) keretében. A támogatásból a Háttér Társaságnak 21.760 euró jutott.

2015 végén a projekt keretében két olasz kisfilm is készült, amelyeket megosztottunk magyar felirattal a Háttér youtube-csatornáján: a Második előbújás egy bántalmazó leszbikus kapcsolatról szól, a Tiger Susy egy transznemű nő ellen elkövetett erőszakról.

A projekt keretében készült magyar kutatási jelentés, nemzetközi kutatási jelentés, információ kiadvány és szórólap elérhető honlapunkról, és megrendelhető nyomtatott változatban.

A projekt honlapja: bleedinglove.eu

Témák