Szivárványcsaládok helyzete 2016-2017 | Háttér Társaság

Szivárványcsaládok helyzete 2016-2017

Szivárványcsaládok helyzete 2016

A “Szivárványcsaládok helyzete Magyarországon” címmel folytatott kutatási projektetet 2016-2017 folyamán a Háttér Társaság az ILGA-Europe támogatásával.

A projekt célja az volt, hogy feltérképezzük a magyarországi jogi és társadalmi környezetet, és kiadványokkal segítsük az azonos nemű szülők és gyermekeik alkotta családok láthatóságát és érdekérvényesítését.

Az elmúlt tíz évben számos azonos nemű pár illetve LMBTQI ember vállalt gyermeket Magyarországon. A Háttér Jogsegélyszolgálatához rendszeresen érkeznek kérdések gyermekvállalást tervezőktől vagy jelenleg gyermeket nevelő személyektől, pároktól. A korábbi kutatások is azt mutatják, hogy sok LMBTQI szülő szeretne gyermeket vállalni. Arról, hogy milyen döntéseket hoznak és milyen (az egyenlőségüket nem biztosító) jogi környezetben élnek, milyen pozitív vagy negatív tapasztalataik vannak, korábban 2010-ben jelent meg interjúkötet és helyzetjelentés.

A kutatásban online kérdőíves kutatást folytattunk az LMBTQI közösség tagjai körében; írásos formában publikált és videóinterjúkat készítettünk szülőkkel és gyermeket vállalni szándékozókkal; valamint meginterjúvoltunk pegadógusokat is azzal kapcsolatban, hogy szerintük hogyan lehetne az iskolákban a családok sokszínűséget támogató közeget kialakítani.

A kutatás alapján készült összefoglaló jelentésünk ismerteti a jogi környezetet, a hátrányos megkülönböztetés megjelenési formáit az asszisztált reprodukció, az örökbefogadás, az oktatás területén és egyéb szférákban, valamint ajánlásokat fogalmaz meg az azonos nemű szülők és gyermekeik alkotta családok egyenlőségének érdekében.

A projektet az ILGA-Europe 7770 euróval támogatja.

Témák