Beleegyezési korhatár | Háttér Társaság

Beleegyezési korhatár

Hosszú évek munkájának eredménye, hogy 2002 óta azonos beleegyezési korhatár vonatkozik a különnemű és az azonos nemű szexuális kapcsolatokra.

Magyarországon a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 1962 óta nem bünteti az azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolatokat. Ugyanakkor 2002-ig a Btk. a külön nemű párokhoz képest magasabb beleegyezése korhatárt írt elő az azonos nemű párok esetében. Egy 19 éves fiú tehát büntetlenül létesíthetett szexuális kapcsolatot egy 15 éves lánnyal, de egy 17 éves fiúval már nem. 

A rendszerváltozás után a meleg és jogvédő szervezetek – együtt és külön-külön is – rendszeresen követelték a diszkriminatív helyzet megszüntetését. Először 1993-ban három meleg szervezet (Lambda, Homérosz, Keshergay) indítványozta az Alkotmánybíróságnál az alkotmányellenes helyzet felszámolását. Az akkori beadványt dr. Morvai Krisztina készítette. 1996-ban Juhász Géza magánindítvánnyal fordult az AB-hez, 1997-ben két országgyűlési képviselő (Donáth László - MSZP; Kőszeg Ferenc- SZDSZ) törvényjavaslatotokat (Donáth-féle javaslat, Kőszeg-féle javaslat) nyújtott be a parlamentnek ebben a tárgyban. 1998-ban a Lambda Budapest Baráti Társaság a Melegekért egyesülettel és a Mások szerkesztőségével közösen Egyesületünk is állásfoglalást tett közzé. 2000-ben hét egyesület – Háttér Társaság a Melegekért, Habeas Corpus Munkacsoport, Labrisz Leszbikus Egyesület, Szivárvány, Dél-alföldi Meleg Baráti Kör, NaNe egyesület, Társaság a Szabadságjogokért – hívta fel a kormányzatot és az országgyűlést a hátrányos megkülönböztetés felszámolására. 

A magasabb beleegyezési korhatárt végül az Alkotmáybíróság törölte el, amely 2002-ben hozott határozatában kimondta: az Alkotmány 70/A. §-ba ütköző, egyéb helyzet szerinti hátrányos megkülönböztetést jelent a szexuális irányultság szerint eltérő beleegyezési korhatár előírása. 

Egyesületünk az Alkotmánybíróság döntését üdvözölte, ugyanakkor a Szivárvány Misszó Alapítvánnyal közösen kiadott közleményünkben felhívtuk a figyelmet rá, hogy számos más diszkriminatív jogszabály is található még a magyar jogrendszerben.

Témák