Civil szervezetek közös nyilatkozata a Meleg Méltóság Napi felvonuláson történtekről | Háttér Társaság

Civil szervezetek közös nyilatkozata a Meleg Méltóság Napi felvonuláson történtekről

Meleg és nem meleg civilszervezetek és jogvédő egyesületek megdöbbenésüket fejezik a melegfesztivál rendezvényeihez kapcsolódó gyűlöletcselekmények miatt. Felhívják a kormányt, hogy ítélje el a múlt hétvégén történteket, valamint módosítsa a BTK 174/B §-át,amely a nemzeti,etnikai, faji vagy vallási csoport tagjai ellen elkövetett bűncselekmények büntetőjogi következményeiről szól. A szombaton közzétett nyilatkozat szövege:

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2007. július 7. napján a melegbüszkeség-napi felvonulás alkalmával antiszemita és homofób bekiabálások kíséretében a békés menetet tojással, üvegekkel, Molotov-koktéllal dobálta meg az ellentüntetők tömege. A felvonulást követő rendezvény után több leszbikus és meleg személyt elkövetői csoportok súlyosan bántalmaztak, miközben szexuális orientációjukra vonatkozó megjegyzéseket tettek.

Felívjuk a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a közvélemény számára tegye világossá, mi történt, nyomatékosítsa, hogy a melegeket és leszbikusokat érintő ilyen és hasonló cselekedetek elítélendőek és a társadalomra súlyosan veszélyesek.

Felhívjuk a bűnüldöző szerveket, hogy kellő szigorral lépjenek fel, vizsgálják ki és előzzék meg az ilyen és hasonló eseteket.

Ezen túlmenően kérjük a Kormányt, hogy a Btk. 174/B. §-ában szabályozott, "Nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak" bűncselekmény tényállásának módosítását kezdeményezze úgy, hogy az -- az Alkotmány rendelkezéseivel összhangban -- kiterjedjen azokra a bántalmazásokra és cselekményekre is, amelyek valaki vélt vagy valós szexuális orientációja, nemi identitása vagy valamely egyéb társadalmi csoporthoz való tartozása miatt követnek el.

Az ilyen módon megalkotott "Gyűlölet-bűncselekmény" törvényi tényállása - annak büntetési tétele miatt - kellő védelmet jelenthetne az aljas indokból elkövetett támadásokkal szemben.
Budapest, 2007. július 14.

Dél-Alföldi Meleg Baráti Kör
Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon
Háttér Társaság a Melegekért
Labrisz Leszbikus Egyesület
Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság
Magyar Helsinki Bizottság
Mások Szerkesztősége
NaVégre Szerkesztősége
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda
Öt Kenyér Egyesület
Patent Egyesület
Pride.hu Szerkesztősége
Szimpozion Egyesület
Társaság a Szabadságjogokért
Védegylet
Zöld Fiatalok

Kiadó: Háttér Társaság a Melegekért

Témák