A lengyel elnök látogatása | Háttér Társaság

A lengyel elnök látogatása

Lech Kaczynski jelenlegi lengyel köztársasági elnök még varsói polgármesterként 2005 májusában azzal az indoklással tagadta meg egy lengyel feminista, leszbikus, meleg, biszexuális és transszexuális szervezetek által szervezett Egyenlőségi Felvonulás engedélyezését, hogy az "szexuálisan obszcén", és "sértené a többség vallásos érzelmeit".

A 2006-ban Budapesten tett látogatás alkalmával LMBTQI és egyéb jogvédő szervezetek az alábbi nyílt levélben fordultak Dr. Sólyom László köztársasági elnökhöz:
 

Tisztelt Dr. Sólyom László Köztársasági Elnök Úr!

Lech Kaczynski jelenlegi lengyel köztársasági elnök még varsói polgármesterként 2005. májusában azzal az indoklással tagadta meg egy lengyel feminista, leszbikus, meleg, biszexuális és transszexuális szervezetek által szervezett Egyenlőségi Felvonulás engedélyezését, hogy az "szexuálisan obszcén", és "sértené a többség vallásos érzelmeit".

Jelen nyílt levelet aláíró civil szervezetek mély aggodalmukat fejezik ki a Lengyelországban játszódó folyamatok láttán. A lengyel elnök és más közéleti személyiségek diszkriminatív hozzáállása felerősíti az amúgy is aggasztó lengyelországi tendenciákat. Tüntetések betiltását elfogadhatatlannak tartjuk. Mindeközben jobboldali ifjúsági szervezetek a homoszexuálisokat nyíltan sértő demonstrációkat tartanak.

A lengyel hatóságok megsértik a szexuális kisebbségek gyülekezési jogát, és viselkedésükkel diszkriminatív légkört teremtenek.

Az egyenlőségért felelős kormányhivatal, amelyet 2004.-ben hoztak létre Lengyelországban, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának várakozásai nyomán sokat tehetett volna az országban tapasztalható diszkrimináció visszaszorításáért, a bírói és a rendőri szervek továbbképzéséért. A kormányhivatalt azonban nem sokkal később megszüntették. Jelenleg Lengyelország az egyetlen olyan Európai Uniós tagország, ahol az egyenlő jogoknak nincs biztosa.

A diszkrimináció elleni küzdelem az Európai Unió politikájának egyik legalapvetőbb elve. Sajnos a fent leírt történések fényében ennek az elvnek Lengyelországban való mellőzése egyre nyilvánvalóbb.

Elnök Úr! Ön, mint a civil szervezetekért különleges felelősséget érző államfőt arra kérjük, hogy amint arra személyesen is módja nyílik, tegye szóvá az említett jogsértéseket a lengyel államfőnek és emlékeztesse felelősségére.

Budapest, 2006. március 20.

Tisztelettel:

Fodor Márk
Amnesty International Magyarország

Spronz Júlia
Habeas Corpus Munkacsoport

Mocsonaki László
Háttér Társaság a Mellegekért

Rédai Dorottya
Igazság és Esélyegyenlőség a Nemek Között Egyesület

Borgos Anna
Labrisz Leszbikus Egyesület

Wirth Judit
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen

Dénes Balázs
Társaság a Szabadságjogokért

Témák