Levél a magyar európai parlamenti képviselőjelölteknek | Háttér Társaság

Levél a magyar európai parlamenti képviselőjelölteknek

Nyílt levél a magyar európai parlamenti képviselőjelölteknek és pártoknak

Alulírott társadalmi szervezetek felhívjuk a magyar európai parlamenti képviselőjelölteket és pártokat, hogy tegyék közzé az Amszterdami szerződés 13. cikkében megnevezett társadalmi csoportokkal kapcsolatos álláspontjukat, amelyet képviselővé választásuk esetén az Európai Parlamentben képviselni szándékoznak.

Az Unió tagállamai már a 90-es évek elején felismerték, hogy az európai gazdaságok jelentős hátrányt szenvednek a jövőben, amennyiben nem védik azokat a csoportokat, amelyeknek a munkahelyeken leginkább szembe kell nézniük a megkülönböztetés hátrányos következményeivel. Így az Amszterdami Szerződés 13. cikke rögzíti a nem, a faj vagy etnikai eredet, kor, a vallás vagy hit, a fogyatékosság és szexuális orientáció alapján történő megkülönböztetés elleni védelmet, amely a munkaügyi keret-irányelv rendelkezéseinek megfelelően bekerült a magyar jogrendszerbe is. Az említett, sokszor egymást átfedő csoportok társadalmi és munkaerő-piaci integrációja érdekében az Unió stratégiát dolgozott ki, amelynek megvalósítása a következő európai parlamenti ciklusban is folytatódik.

A fent nevezett csoportok egyformán fontos szociálpolitikai tényezőnek számítanak. A leendő magyar képviselőknek is tudniuk kell majd kompetensen dönteni munkaerőpiaci és tágabb szociálpolitikai kérdésekben egyaránt.

A választók érdeke, hogy olyan képviselőket támogassanak, akik érdekeiket a legmegfelelőbben tudják képviselni. Ezért felhívjuk az érintett pártokat és képviselőjelölteket, hogy az országos sajtó útján tájékoztassák választóikat szociálpolitikai elképzeléseikről.

2008. október 19.

Háttér Társaság a Melegekért
Habeas Corpus Munkacsoport
Dél-Alföldi Meleg Baráti Kör
Fogyatékos Gyermekekért és Szüleikért Egyesület
Kurt Lewin Alapítvány
Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete
Labrisz Leszbikus Egyesület
Magyar Internetező Nők
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület
Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért
PLUSS HIV pozitívokat és AIDS Betegeket Segélyező Alapítvány
PLUSSZ Egyesület
Prostituáltak Magyarországi Egyesülete
Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete
Szimpozion Baráti Társaság
Trans Sexual-Online

Témák