Személyes segítőink | Háttér Társaság

Személyes segítőink

Cziráki Dóra

Cziráki DóraAngol bölcsész szakon végzett, HR adminisztráció területén dolgozik, 2022-ben elvégezte a Semmelweis Egyetem mentálhigiénés szakember képzését. Nagyon fontosnak tartja az emberekkel való munkát, ezért 2018-ben elvégezte a Háttér Társaság telefonos segítő képzését. 2019 óta a Személyes Segítő Szolgálat tagja, 2021 óta az Információs és Lelkisegély Szolgálat koordinátora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halász Péter

Halász PéterNemzetközi emberi jogi szakértőként végeztem az ELTE Társadalomtudományi Karán, ahol LMBTQI menekültek helyzetével foglalkozó doktori tanulmányaimat is folytatom. Fontos feladatomnak tartom az LMBTQI közösség támogatását, legyen szó alapvető emberi jogaik és méltóságuk védelméről vagy lelki egészségük ápolásáról. 2020-ban elvégeztem a Háttér Társaság telefonos segítő képzését, dolgoztam a Jogsegélyszolgálat önkénteseként, 2021 óta pedig személyes segítőként veszek részt a Háttér Társaság munkájában. 2022-től a Személyes Segítő Szolgálat koordinátora vagyok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Princz Pál András

[node:title] 2008. évben végeztem el a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat 1 éves képzését, melyben többek között önismeretet, pszichológiai alapismereteket, etikát, és erőszakmenes kommunikációt (EMK) is tanultam. 2013. évben elvégeztem a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadó Egyesület 2,5 éves alapképzését, melyben a szükséges önismereti blokk mellett mélyebben megismertem a személyközpontú pszichológia (Carl Rogers féle) irányzatát.

2014. év elejétől alapító tagja vagyok a HÁTTÉR Társaság új programjának: a Személyes Segítő Szolgálatnak. A Szolgálat megalapításakor társaimmal együtt az a gondolat vezérelt, hogy  találkozási lehetőséget biztosítsunk azoknak az LMBTQ embereknek, akik lelki problémájukat szakértő segítővel szeretnék megbeszélni, erre azonban anyagi lehetőségük nincs.

Személyes motivációm, hogy a Közösségünk tagjai megismerhessék a lelki segítés lehetőségeit és megtapasztalhassák az önismeret életminőséget jelentősen javító hatását.

Számos sport mellett 6 éve hobbi szinten (azonosnemű/queer) társastáncolok, illetve 3 éve jógázom.

Néhány éve párkapcsolatban élek egy ugyancsak meleg aktivistával, akivel együtt mélyen elkötelezettjei vagyunk az LMBTQ közösségnek és a feminizmusnak.

Pár hónapja Bécsben élek, ezért jelenleg Skype-on vagy egyéb  videó-konferencia programon tudok klienst vállalni. 

 

 

 

Vecsernyés Anna

Vecsernyés Anna 11 éves koromban írtam le először az akkori naplómba, hogy pszichológus szeretnék lenni. Szép lenne, ha innen egyenes és egyértelmű utam vezetett volna ebbe a szakmába, ám inkább egy kacskaringósabb, megtorpanásokkal teli, és végeredményben gazdagabb úton sikerült elindulnom. Mint ahogy az emberek, párok és családok is nehezen felrajzolható utakat járnak be.

Mielőtt pszichológus diplomát szereztem, kultúratudomány szakirányon végeztem. Ezeknek a tanulmányaimnak köszönhetően merek a pszichológiához is kritikusan állni, hiányosságait észrevenni, a berögzült tabukat megbolygatni. Úgy gondolom, hogy a pszichológiának feladata az, hogy a problémáinkat a társas közegbe ágyazva értelmezze. Így feladatomnak tekintem azt is, hogy  a társas közegek és a média sokszor észrevétlen üzeneteit is segítsek láthatóbbá, értelmezhetővé és újraírhatóvá tenni. 

Szerintem az őszinteség átalakító erejű. Éppen ezért tud működni a pszichológiai tanácsadás, és ezért van gyógyító, felszabadító hatása az intimitásnak. Úgy gondolom, hogy minden másságunk valakihez hozzákapcsol, valakihez közelebb hoz minket. A másságaink miatt azonban sokszor félünk vagy félnünk kell. Olyan üzeneteket kapunk a világból, amelyek miatt egyedül és hibásnak érezzük magunkat a másságainkban. Pedig mindannyiunknak vannak féltett, rejtett dolgai. Munkámban kiemelt figyelmet fordítok ezekre a másságokra, különbözőségekre, sokat foglalkozom hallássérültekkel és LMBTQI+ identitású emberekkel, de számos más olyan érzékeny terület előkerül, amellyel kapcsolatban rájöhetünk: azok szabaddá és erőssé is tehetnek minket. 

Fontosnak tartom teljesítményorientált és sokszor leszűkítő világunk üzeneteit ellensúlyozni, így az élvezetet és a pozitív testi-lelki élmények kibontakozását szem előtt tartani. Ennek az élevezetnek egy aspektusa a szexualitás is - amely egy sokkal tágabb fogalom a behatolásos szexnél, de az orgazmus-célú testi kapcsolatoknál is. A szexualitással kapcsolatos narratíváink és fogalmaink újraírása  az egyik kedvenc küldetésem, különböző workshopokon és önismereti csoportokban is igyekszem terjeszteni a felszabadító igéket. A szexualitás és az élvezet definíciója a tiéd.

 

Témák