Személyes segítőink | Háttér Társaság

Személyes segítőink

Szondy Esztella

[node:title]2015 nyarán végeztem el a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat 1 éves képzését, ahová hosszú és rögös út vezetett, de megérte a fáradságot. Ugyanebben az évben (bár korábban azt hittem, hogy már nem ülök többet iskolapadba) beiratkoztam a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia szakára is, mert rájöttem, hogy mélyen foglalkoztatnak az egzisztenciális kérdések, illetve saját magam és környezetem alaposabb megismerése és megértése is motivál.

A Háttérhez azért jelentkeztem, mert olyan közösségbe szerettem volna kerülni és tartozni, ahol nem csak identitásunk, de értékeink és eszméink is hasonlóak. Saját „coming out”-om családi és baráti körben szerencsésen alakult, bár könnyűnek így sem nevezném. Tudom, hogy időnként nehéz és kockázatos, én mégis hiszek abban, hogy megéri önmagunk felvállalása.

Úgy vélem, hogy hosszú távon így lehetünk testileg és lelkileg igazán egészségesek és boldogok. Személyes segítőként arra vállalkozom, hogy biztonságos közegben elfogadást, reményt nyújtsak a hozzánk fordulóknak, és közösen megtaláljuk a kiutat a látszólag reménytelen helyzetekből is. Végül megosztanám veletek egyik kedvenc idézetemet: „Nem az a dicsőség, hogy soha nem bukunk el, hanem, hogy mindannyiszor felkelünk.”

 

 

 

Turai Katalin Ráhel

[node:title]Szociológia és esztétika tanulmányaim után 2018-ban megszereztem doktori fokozatomat a Közép-Európai Egyetemen a Gender Studies területén. A szexuális vonzalmak és a biszexualitás alakulásának társadalmi hátterére irányuló kutatásom során sokféle élettörténetet hallgattam meg és értelmeztem.

2004 óta veszek részt magyar LMBTQ szervezetek (elsősorban a Háttér és a Labrisz) tevékenységeiben, önkénteskedéssel, kutatással, ismeretterjesztő és önismereti foglalkozások vezetésével. 2014-2016-ig a Háttér telefonos lelkisegély-szolgálat koordinátora voltam. Azóta egyre fontosabbnak látom, hogy a társadalmi és az egyéni lelki folyamatokat egymásra vonatkoztatva ismerjük meg.

 

 

 

 

 

 

Princz Pál András

[node:title]2008. évben végeztem el a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat 1 éves képzését, melyben többek között önismeretet, pszichológiai alapismereteket, etikát, és erőszakmenes kommunikációt (EMK) is tanultam. 2013. évben elvégeztem a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadó Egyesület 2,5 éves alapképzését, melyben a szükséges önismereti blokk mellett mélyebben megismertem a személyközpontú pszichológia (Carl Rogers féle) irányzatát.

2014. év elejétől alapító tagja vagyok a HÁTTÉR Társaság új programjának: a Személyes Segítő Szolgálatnak. A Szolgálat megalapításakor társaimmal együtt az a gondolat vezérelt, hogy  találkozási lehetőséget biztosítsunk azoknak az LMBTQ embereknek, akik lelki problémájukat szakértő segítővel szeretnék megbeszélni, erre azonban anyagi lehetőségük nincs.

Személyes motivációm, hogy a Közösségünk tagjai megismerhessék a lelki segítés lehetőségeit és megtapasztalhassák az önismeret életminőséget jelentősen javító hatását.

Számos sport mellett 6 éve hobbi szinten (azonosnemű/queer) társastáncolok, illetve 3 éve jógázom.

Néhány éve párkapcsolatban élek egy ugyancsak meleg aktivistával, akivel együtt mélyen elkötelezettjei vagyunk az LMBTQ közösségnek és a feminizmusnak.

Pár hónapja Bécsben élek, ezért jelenleg Skype-on vagy egyéb  videó-konferencia programon tudok klienst vállalni. 

 

 

 

Gáspár Zsolt 

Gáspár Zsolt Üdv, Gáspár Zsolt vagyok, építészmérnök.

Mindig is szerettem volna hozzájárulni az LMBTQ emberek segítéséhez, amire 2012 óta van aktívan lehetőségem. Alapvetően a mentális egészség területét tudom hatékonyan támogatni, de kivettem a részem a Háttér Társaság új önkénteseinek képzésében, és a szervezet működtetésében is.

Engem folyamatosan motivál a kliensekkel való munka. Sokszor élem meg, hogy közben magamról tanulok, mert új élethelyzetekkel találkozom és új dolgokat tapasztalok. Persze elsősorban az eredmény tud jó érzéssel eltölteni, ha látom, hogy egy-egy segített életében valamiféle pozitív változást tudok hozni. Hálás vagyok a Személyes Segítő Szolgálatnak, hogy erre lehetőséget teremt.

Az önkéntes tevékenység mellett épületeket tervezek, fallabdázok és futok, kalandregényeket olvasok épp úgy, mint sokan mások. Éltem Svájcban, Törökországban és Szlovákiában. Azt gondolom, bárkinek az életében lehet jobb és rosszabb szakasz. Nálam most egy boldogabb jött el, ezért szívesen ott vagyok mások nehézségeinek megoldása mellett, mert mellettem is mindig ott voltak, amikor nekem volt nehezebb. 

 

Témák