Magyarországról ír a Pinknews | Háttér Társaság

Magyarországról ír a Pinknews

Magyarországról ír a Pinknews

Magyarország: homofób szélsőjobboldali csoport lett a második a választásokon címmel írt cikket a Pinknews brit LMBTQI honlap arról, hogy a Jobbik kapta a második legtöbb szavazatot hazánkban a vasárnapi EP-választáson.

A Pinknews cikke - Magyarországot külön kiemelve - igyekszik áttekinteni a szélsőjobboldali, homofób pártok előretörését az európai parlamenti választáson. A viszonylag rövid cikk mintegy fele Magyarországgal és a Jobbikkal foglalkozik. Az írásból a brit LMBTQI közönség számára is kiderül, hogy a Jobbik második helyen végzett Magyarországon az európai parlamenti választáson, és ennek köszönhetően három mandátumot is szerzett.

Az írás röviden utal a szélsőjobboldali párt LMBTQI közösséggel összefüggő politikájára, konkrétan arra a 2012-es törvényjavaslatra is, amely – az orosz homofób törvény mintára – megtiltotta volna a „szexuális devianciák” népszerűsítését (lásd a témáról korábbi cikkünket). A cikk szerzője megemlíti, hogy a jobbikos javaslat alapján akár 8 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók lettek volna azok, akik megsértik a törvényt.

A rövid írás arra is kitér, hogy a párt listájának harmadik helyén az a jelenleg is EP-képviselő Kovács Béla áll, akit kémkedéssel vádolnak, és amely vádat a Jobbik szóvivője egy „hisztérikus kampány” részének nevezte.

A továbbiakban arról olvashatunk, hogy több európai országban is előretörtek a szélsőjobboldali csoportok. A szerző megemlíti a szintén homofób, szélsőjobboldali Arany Hajnalt Görögország esetében, amely szintén három mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, valamint a Nemzeti Front sikerét, akik Franciaországban a legtöbb szavazatot kapták.

Témák